Gayrimenkul Geliştirme Akademisi Kurucusu Hülya Uğuz Yedievli Decoyap Bodrum Fuarında “Enerji Etkin Binalar Yaklaşımı ile Yaşam Dönemi Maliyetlerini Azaltmada Çözüm Önerileri” Seminerlerini verdi.
Bodrum Esnaf Sanayici ve İşinsanları Derneği’nin (BESİAD) destekleriyle, Mimarlar Odası’nın katkılarıyla 22-25 Ağustos tarihlerinde Herodot Kültür Merkezi’nde “Decoyap Bodrum” adı altında dekorasyon, inşaat ve tadilat fuarı da bu pazara yönelik olarak ziyaretçilerine kapılarını açtı. Açılışta bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, turizmi çeşitlendirmek ve Bodrum ekonomisini hareketlendirmek amacıyla fuarcılığa büyük önem verdiklerini belirterek, ilçeye en kısa zamanda modern bir fuar merkezi kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Fuara çeşitli illerden çok sayıda firma katıldı. Decoyap Bodrum Fuarı mimarları, inşaat mühendislerini, müteahhitleri, sektör profesyonellerini ve evini yenilemek isteyen vatandaşları dev bir etkinlikle bir araya getirdi.
Bodrum Belediyesi ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkür etti. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve beraberindekiler, daha sonra fuar stantlarını tek tek gezerek, katılımcı firmalarla sohbet etti. Gayrimenkul Geliştirme Akademisi'nin standını ziyaret eden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'a kitabını hediye ederek kendisi ile sohbet etti.
Fuar esnasında çeşitli söyleyişler, seminerler gerçekleşti. Bu seminerlerden birisini 4 gün boyunca Gayrimenkul Geliştirme Akademisi Kurucu Koordinatörü, "Gayrimenkul Geliştirme ve Sürdürülebilirlik, Enerji Etkin Binalar ve Sürdürülebilir Yerleşme Birimleri " kitabının yazarı Hülya Uğuz Yedievli tarafından “Enerji Etkin Binalar Yaklaşımı ile Yaşam Dönemi Maliyetlerini Azaltmada Çözüm Önerileri” konulu seminer 4 gün boyunca verildi.
Seminerlerde fuarın amaçlarına uygun olarak mevcut binaların yenilenmesi ve yeni binaların yapımında özellikle ısıtma, soğutma, havalandırma giderlerinin düşürülmesi ve ülkemizin giderek dahaki önemli bir sorunu haline gelen su tasarrufu hakkında önemli öneriler sunan Hülya Uğuz Yedievli binaların tasarım aşamasında binaların güneş ısı ve ışınımından maksimum fayda sağlayacak şekilde tasarım yapılması ve yağmur suyundan daha fazla faydalanılması gerektiğinin altını çizdi.
Seminerde binaların iyi yalıtılması, güneş ısısı ve ışınımından mekân ısıtmada ve aydınlatma faydalanma ve yağmur suyunun toplanarak tekrar kullanma sonucunda yukarıda bahsedilen oranlarda tasarruf edildiği Türkiye’de ve dünyada yapılmış örneklerle aktarıldı. Ancak tasarım aşamasında bu faktörler yeterince dikkate alınmamışsa; bakım ve onarım aşamasında dikkate alınarak mümkün olan iyileştirmelerin yapılmasında büyük fayda olduğu; böylece gayrimenkulün yaşam dönemi boyunca maliyeti azaltmak mümkün olacağı vurgulandı.